Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския

...
Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския
Коментари Харесай

Любима ракия на много на българи е пред изчезване, става по-скъпа и от уискито

Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е обичаен за русенския и силистренския район. Тази година обаче стопаните няма да изпълнят казаните, в които се подготвя известната с аромата си алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия регион на България - село Бабово, са сварени едвам 120 литра кайсиева ракия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, в случай че има плодовете, са доста скъпи.

Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не единствено от русенски район, само че и от Тутракан. Според Станислав сега е необичайност някой да пристигна да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата акция има най-много 10 изварявания.

А повода се крие във времето. Или другояче казано извънредно студената пролет. Иво изяснява, че реколтата е измръзнала.

" Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества сега, тъй като по селата хората към този момент съвсем нямат кайсии, а в случай че отидат да си купят от огромен производител, цената е доста висока - към 1.50 лева на кг. To става по-скъпо и от уиски да си купиш ", споделя пред NOVA Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза към 10 лева на производителя.

Заради следващата неподходяща година за кайсиевите насаждения, от ден на ден хора ги заменяли с други плодни дървета.

" Предни години това беше традиция в нашия район, хората множеството изваряваха от кайсия. Сливата съвсем не беше позната, а в този момент започнаха вместо кайсии, да поставят сливи ", прецизира Станислав.

Ако тази наклонност продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще участва на трапезата на българите. Въпреки характерните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разпростира най-добре, когато доближи 42 алкохолни градуса, описват Иво и Станислав. И са сигурни, че постоянно има мотив за наздравица, въпреки и не тъкмо с кайсиева ракия на трапезата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР